Stephen Malkmus – Traditional Techniques

Foto: Samuel Gehrke

 

Vurdering

Stephen Malkmus – Traditional Techniques: 5/6Karakter 5
Stephen Malkmus styrer skuta inn i nye farvann. Denne gang får vi folk-pop med sterke innslag av østlig musikk i det som har blitt et meget bra album. 

Mange vil nok kjenne Stephen Malkmus fra indie-bandet Pavement hvor han sang og spilte gitar. Pavement ga bl.a. ut Slanted & Enchanted (1992), et album som blir regnet for å være noe av en indie-klassiker. Albumet har inspirert mange band og artister i sjangeren.

 

Folk-orientert farvann

Denne gangen seiler Malkmus i et mer folk-orientert farvann, men med gode innslag av østlig mystikk og musikk

Der han på det forrige albumet Groove Denied (2019) til en viss grad ga seg elektronikken i vold, har Stephen Malkmus på sitt siste album styrt skuta i en annen retning. Denne gangen seiler han i et mer folk-orientert farvann, men med gode innslag av østlig mystikk og musikk.

Allerede på åpningslåten «ACC Kirtan» er den østlige påvirkningen tydelig. Bak den akustiske gitaren får vi høre sitar og tablas i tillegg til svevende koring. Vi aner duften av røkelse og vi ser for oss vide, fargerike klær og folk i lotusstilling. Et lite snev av hippietiden, heldigvis uten at det blir kleint.

Flere hippie-vibber får vi i «Xian Man»: «You don’t need headlights to see/Open your mind back/To the love of a Xian man», synger Malkmus. Så leverer han en aldeles herlig, syrete gitarsolo i en groovy låt. Back to the sixties!

Afghansk påvirking

Malkmus har bl.a fått hjelp av afghansk-amerikanske Qais Essar på et strengeinstrument som heter rebab.

Malkmus har fått bl.a fått hjelp av afghansk-amerikanske Qais Essar på et strengeinstrument som heter rebab. Det høres tydeligst på «Shadowbanned», den kanskje sterkeste  låten på albumet. En låt som nærmest drar deg inn i en annen verden ved hjelp av sitar, fløyte, akustisk gitar, kontrabass og rebab.

Teksten handler om hvor mye makt reklame og internettskapte algoritmer har over oss: «Sky high on Reddit, kharma fly/Over Amazon wheatfields and rivers of Red Bull/Drip, gush, drip data-driven/Skip to the part where the left bros parody TED Talks».

Sterkt album

Det er et meget sterkt album Stephen Malkmus har gitt oss.

Ikke alle låtene på albumet har psykedeliske vibber, noen av dem er bare fin og rett fram folk-pop, slik som vi får høre i den neddempete og aldeles nydelige «Amberjack». En låt som er dominert av akustiske gitarer og en litt sår undertone: «If you leave me please return/I’m still into watching bridges burn».

Hvis man skal være riktig streng, kunne Malkmus økonomisert noe og skjært ned på antall låter på plata, for det er ikke riktig alle som er like givende. Likevel er det et meget sterkt album Stephen Malkmus i samarbeid med musikerne og produsent Chris Funk fra The Decemberist har gitt oss.

Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*