Stor trøndersk markering av John Lennons 80-årsdag på Rockheim i Trondheim

markering av John Lennons 80-årsdag bilde av Travellin Strawberries
Foto: Roger Stormo. Artister Travellin Strawberries
For en drøy uke siden ble det holdt en stor trøndersk markering av John Lennons 80-årsdag på Rockheim i Trondheim. Det var en veldedighetskonsert, hvor inntektene gikk til årets TV-aksjon og organisasjonen WWF Verdens naturfond.

John Lennon og The Beatles støttet organisasjonen World Wildlife Fund allerede på slutten av 1960-tallet

Konserten fant sted i konsertsalen på Rockheim fredag 9. oktober, den samme dagen som Beatles-medlemmet John Lennon ville fylt 80 år. Femti tilhørere var samlet for å høre denne veldedighetskonserten i regi av Beatles-klubben i Trondheim, «Across The Universe», samt den norske Beatles-klubben «Norwegian Wood» og muséet Rockheim. Konserten ble også streamet, og Adresseavisen la ut en lenke på sin nettutgave. Rundt 2500 mennesker fulgte konserten på nettet.

Nå vil noen sikkert undre seg over hvorfor disse inntektene gikk til World Wildlife Fund og TV-aksjonen. Dette henger sammen med at dette ville vært i John Lennons ånd. The Beatles støttet denne organisasjonen allerede på slutten av 1960-tallet. De var med på ei samleplate hvor inntektene gikk til WWF. John Lennon ga bort en av sine beste sanger til dette prosjektet, «Across The Universe.»

Foto: Ivar Rømo. Artist Kjetil Linnes, programleder Viggo Valle
Trønderske artister på rad og rekke

En jeg vil nevne i tillegg, var Øyvind Holm, som ga en uforglemmelig versjon av Lennon-låten «Working Class hero».

Det var fortrinnsvis trønderske artister som opptrådte. Programleder var NRKs Viggo Valle, mest kjent fra programmet «Påskelabyrinten» på NRK P1. Skuespiller Hans Petter Nilsen leste dikt etc. fra John Lennons bøker mellom sceneskiftene.

De som opptrådte, var Trøndelags egen country-dronning Ida Jenshus, gutta fra The Julekalender – Travellin’ Strawberies, Ulf Risnes, NRK-kjendis Are Sende Osen, hardrockerne Jan Holberg og Bente Smaavik, Rasmus Rhode, Bærre Beatles fra Seinkjer og trubadurene Ganges Nordal og Kjetil Linnes fra Alta. En jeg vil nevne i tillegg, var Øyvind Holm, som ga en uforglemmelig versjon av Lennon-låten «Working Class hero». Han spiller til vanlig i Beatles-gruppen Revolver og trondheimsbandet Sugarfeet.

Foto: Ivar Rømo. Fra venstre: skuespiller Hans Petter Nilsen og artist Øyvind Holm
Hvorfor feiret vi så 80-årsdagen til denne musikeren som gikk bort for 40 år siden?

John Lennon var grunnleggeren av tidenes største pop-gruppe, The Beatles. I tillegg var han en helt unik låtskriver og i så måte også virkelig grensesprengende.

John Lennon var grunnleggeren av tidenes største pop-gruppe, The Beatles. I tillegg var han en helt unik låtskriver og i så måte også virkelig grensesprengende. Han var den i The Beatles som utfordret lytterne mest. Musikken må sies å være både av hans tid, men samtidig tidløs. Dette gjaldt nå for så vidt generelt The Beatles sin musikk. Vi må huske at dette er musikk som ble laget for om lag 50 år siden.

John Lennon levde et dramatisk liv. Faren dro til sjøs, og mora ga fra seg John til søstera tante Mimi da han var i to-årsalderen. Mora døde også i ei trafikkulykke da han bare var 18 år gammel. Han hadde et pent og ungdommelig utseende i begynnelsen av 20-årene. Knappe ti år senere var han vel nesten ikke til å kjenne igjen, nå i en atskillig eldre utgave og med betydelig mer hår og skjegg. Stoffmisbruket og det harde livet hadde nok tatt på.

Foto: Ivar Rømo. Bente Smaavik og Jan Holberg

Artistene spilte sanger fra ulike deler av John Lennon sin karriere som musiker.

John Lennon var et urolig og søkende menneske hele livet. I tillegg til å være en sterkt kreativ rocker og en poet var han også en fredsaktivist, en politisk rebell og til tider et «syrehode.» Dette kan også høres i musikken hans. Det var en enorm utvikling fra den første Beatles-plata i 1962 og til den siste ble innspilt i 1969. Han definerte seg likevel først og fremst som en artist og musiker, dette i likhet med de andre i gruppa.

Også på konserten på Rockheim ble ulike aspekter ved John Lennons liv diskutert i forhold til de sangene som ble spilt. De var blant annet inne på hans noe turbulente forhold til kvinner, hans relasjon til mora, hans nærmest sykelige sjalusi, og at han etter hvert trengte å gå i primalterapi for å få utløp for sine frustrasjoner.

Artistene spilte sanger fra ulike deler av John Lennon sin karriere som musiker. Dette gjaldt både fra den tidlige Beatles-perioden, den senere delen og fra hans solokarriere på 1970-tallet. I dette tiåret bodde han i New York. Programleder Viggo Valle bandt det hele sammen og relaterte samtalene inn mot de sangene som ble spilt. Ida Jenshus fikk æren av å avslutte konserten, og da selvfølgelig med John Lennons mest kjente sang, fredshymnen «Imagine.» Det ble en avdempet og nydelig vokal til et vakkert pianoakkompagnement av Bjørn Kvåle Tromsdal.

Foto: Ivar Rømo Artist Ida Jenshus
Ville John Lennon hatt noe budskap til unge mennesker i dag?

John Lennon ble skutt i New York 8. desember 1980.

Filosof Henrik Syse og næringslivsleder Dag Inge Fjell var gjester i radioprogrammet Ekko på NRK P2 den 9. oktober. De var inne på at John Lennon hadde en livsanskuelse og et syn på en verdensordning som vi ikke finner blant artister i dag. Denne hadde vi kanskje trengt i den urolige og polariserte verdenen vi har i dag.

Apple-gründer, Steve Jobs, brukte også The Beatles som et forbilde for sin forretningsmodell. Beatles sitt plateselskap het jo til opplysning Apple. Det går på hvilke roller de ulike medlemmene hadde, den forskjellen og spenningen det var mellom dem, og det sterke gruppearbeidet og fellesskapstanken de hadde. De var også veldig åpne for impulser utenfra, sa Henrik Syse.

John Lennon ble skutt i New York 8. desember 1980, 40 år gammel.

NB! Til opplysning fikk Beatles-klubben inn 32 000 kr til TV-aksjonen og WWF. Ikke dårlig!

 

Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*