«Tina Turner» på Cafe 3B i Trondheim

Mobilfoto: Ivar Rømo
Det ble en stor Tina Turner-kveld på en fullsatt Cafe 3B lørdag kveld. Rock- og bluesartisten Wanja Løvø fra bygda Selbu i Trøndelag sto for dette sammen med sitt eminente band. Vi fikk en bred presentasjon av dette legendariske, kvinnelige rockeikonet sin musikk.

Vurdering

Wanja Løvø Simply the best of Tina Turner på Cafe 3B  5/6Karakter 5

Wanja Løvø er ganske godt kjent i Trøndelag, og dette gjelder særlig i blueskretser og i området rundt hjembygda. Hun har spilt på bluesfestivaler her. Nå kommer hun i en ny drakt, som Tina Turner, og dette er utilsiktet i grevens tid. Hun hadde dette konseptet klart lenge før Tina Turner døde, men denne artisten har jo nå fått en kraftig renessanse den siste uka. Det er virkelig behov for Wanja Løvøs «Simply the best of Tina Turner» nå. Til opplysning har hun to utgaver av dette showet. En som er beregnet på mindre musikkpuber, og en som passer på større scener. I den siste utgaven har hun i tillegg en visuell anskueliggjøring på et lerret bak på scenen mens konserten går.

Mobilfoto: Ivar Rømo
Utfordrende å synge Tina Turner

På rockelåtene har hun en rå og hes stemme som det er litt vanskelig å leve opp til.

Det er ikke bare, bare å gi seg i kast med repertoaret til Tina Turner. Her er det flere store utfordringer. Først må vi naturligvis ta vokalen. Det er et stort spenn i vokalen hennes. Dette gjelder også i bruken av stemmen. Hun har en myk og sart vokal på rolige deler av sanger. Utover i de samme sangene kan hun imidlertid gå høyt og sterkt. På rockelåtene har hun en rå og hes stemme som det er litt vanskelig å leve opp til.

Noe annet jeg hørte da jeg gikk gjennom platene hennes, er det rike og gode lydbildet og den fine produksjonen. Hun kan av og til ha med mange instrumenter osv. Det er et behagelig lydbilde, og jeg antar at man må jobbe litt for å komme noenlunde opp mot dette. Det må også være med en saksofon, for dette instrumentet går igjen som soloinstrument på en del av Tina Turner sine låter.

I selve sceneopptredenen vil jo utfordringene være store. Det gjelder både bevegelsene på scenen, dansetrinnene i høyhælte sko og de karakteristiske faktene til Tina Turner. I tillegg kommer antrekk og parykker etc.  Egentlig er det vel ganske greit å styre unna denne delen av showet for coverartister. Det gjorde også Wanja Løvø.

Jeg kan nå også ta med den jevnt over gode kvaliteten på låtene hennes. Dette er ingen utfordring, men jeg kan nevne det. Hitene vet alle om, i tillegg det er også et ganske høyt nivå på en del av de andre sangene.                                                                                                                                                    Tina Turner gjorde også mange cover-låter i løpet av sin karriere, for eksempel flere Beatles-sanger. Den mest kjente er den rolige utgaven hennes av «Help». Den var også med på Cafe 3B.

Banet vei

Tina Turner har ikke revolusjonert rocken musikalsk sett, men som scenepersonlighet og svart kvinnelig artist har hun det.

Tina Turner har ikke revolusjonert rocken musikalsk sett, men som scenepersonlighet og svart, kvinnelig artist har hun det. Hun har nok banet vei for senere artister. Hun har også vært sensuell og sexy på scenen, men hun har lagt inn dette som en del av artisteriet og ikke fremhevet seg selv på denne måten. Én viktig ting her som jeg hørte Tina Turner selv si, var at hun hadde fått damene med seg i stedet for imot seg. Jeg har ikke sett noen skrevet akkurat dette i den siste uka, men her ligger nok også en viktig årsak til den store suksessen hennes.

Jeg vil nå si at Wanja Løvø og hennes gruppe klarte å leve opp til dette i så stor grad at det går fint å kjøre cover-konserten for et større publikum. Dette gjelder både geografisk og på større scener.

Mobilfoto: Ivar Rømo
En del Ike&Tina Turner i begynnelsen

Dette er en herlig og stemningsfull låt, og Wanja Løvø viste seg frem som en vokalist med en stor spennvidde.

Vi kan vel grovt dele inn Tina Turners karriere i to deler Det er en sammen med Ike Turner fra slutten 1950-tallet og opp til midten av 70-tallet, og så hennes svært suksessfulle periode som soloartist fra 1984 og utover.  Albumet Privat Dancer er startsskuddet her. Jeg tror det har solgt i om lag 20 millioner eksemplarer opp gjennom årene.

Wanja åpnet med en sang fra 1970, «I wanna take you higher». Så smalt hun til med en av de store hitene fra slutten av 1980-tallet, «Steamy windows». Deretter gikk hun tilbake i tid og presenterte debutsingelen til Ike&Tina Turner, «A fool in love» fra 1960.

Etter dette fikk vi to sanger som også er fra den første perioden. Dette var hiten «River Deep Mountain High» og “»What you see (is what you get)».

Så kom kveldens første rolige låt, «A change is gonna come». Tina Turner ga ut sin studioversjon i 1987, men sangen er originalt skrevet i 1964 av Sam Cooke. Dette er en herlig og stemningsfull låt, og Wanja Løvø viste seg frem som en vokalist med en stor spennvidde. Saksofonisten fikk også applaus for sin sterke innsats.

Mobilfoto: Ivar Rømo
De enorme hitene fra 1980-tallet

Mot slutten ble det et sånt intenst rockeshow at damene ikke lenger klarte å sitte stille

Den resterende delen av konserten besto av akkurat disse store låtene fra Tina Turner. Nå kom de på rekke og rad. Den første var «What’s love got to do with it», som var hennes største enkeltstående hit. Låten er visstnok fra en film fra 1983. Ellers er det bare å se på sett-lista under. Der står alle sangene. Det var både ballader, funky låter og mer rockeprega saker. Mot slutten ble det et sånt intenst rockeshow at damene ikke lenger klarte å sitte stille😊 Da kom sangene «The Best», Creedence-låten «Proud Mary» og Ike & Tina Turner-hiten, «Nutbush City Limit». Det kokte i lokalet.

Sett-liste:

  1. I wanna take you higher
  2. Steamy windows
  3. A fool in love
  4. River Deep Mountain High
  5. What you see (is what you get)
  6. A change is gonna come
  7. What’s love go to do with it
  8. Privat Dancer
  9. We don’t need another hero
  10. Help
  11. Let’s stay together
  12. Undercover agent for the blues
  13. I can’t stand the rain
  14. Goldeneye (James Bond-låt)
  15. Addicted to love
  16. Disco Inferno
  17. The Best
  18. Proud Mary
  19. Nutbush City Limit

Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*