Tons of Rock 2022 – Gaahls Wyrd viste hvem som bestemmer!

Foto: Johannes Andersen
Gaahls Wyrd er den usannsynlige eneren så langt på Tons of Rock 2022. Som underdogen som bokser sin vei til toppen i utallige Hollywood-filmer kommer denne gjengen inn som en rett høyre! Det er ikke noe glamorøst over bandet, snarere tvert imot; Ren, skjær skitten og ekte metal! Og vi elsker det!

Vurdering

Gaahls Wyrd på Tons of Rock 2022 6/6Karakter 6

Når uhellet først var ute for Katatonia, så var plasteret på såret dertil gledelig, når Gaahls Wyrd ble presentert i siste liten. For de som ikke kjenner til Gaahls Wyrd fra før, så er det et black metal-band med den tidligere Gorgoroth- og God Seed-vokalisten Kristian Espedal, kjent som Gaahl ved roret.

Gaahls WYRD er på ingen måte et tradisjonelt black metal-band

Deres første album, kritikerroste GastiR – Ghosts invited, ble utgitt i 2019 og vant Spellemannprisen i 2019 i klassen metal. I 2021 kom EP-en The Humming Mountain. Gaahls WYRD er signert hos plateselskapet Season of Mist i utlandet, og Indie Recordings i Norge.

Foruten Gaahl, består bandet av Lust Kilman (Ole Walaunet) på gitar, Eld (Frode Kilvik) på bass og Spektre (Kevin Kvåle) på trommer. Gaahls WYRD er på ingen måte et tradisjonelt black metal-band der de beveger seg mellom så forskjellige dimensjoner som Nick Cave, God Seed og David Bowie, så vel som mer old school black metal.

Særegen stemme

Kristian Espedal sin rolle i norsk kulturliv strekker seg tilbake til 90-tallet som vokalist for høyt respekterte Gorgoroth, så vel som for Trelldom og God Seed, og nå i de senere årene har han også gjort seg bemerket med sitt galleri på bryggen i Bergen. Han er kjent for å ha en særegen stemme med sterk formidlingsevne. Denne fredagen er intet unntak – den tidlige konsertstarten til tross.

Publikumsmengden økte imidlertid i takt med de første strofene av «Ghosts Invited»

Det hele startet med et glissent publikum, all den tid de var satt opp samtidig som Jinjer på Vampire-scenen. Publikumsmengden økte imidlertid i takt med de første strofene av «Ghosts Invited». Gaahl har full kontroll over publikum, selv uten å egentlig gjøre altfor mye ut av seg. Han er lederen som lar de andre showe, og styrer med fast hånd i skyggene.

Bilde for bruk i artikkel
Gaahl leder med stø hånd! Foto: Johannes Andersen
Stort repertoar

Sammen har de et stort repertoar å hente låter fra, og de låner flere låter fra sine tidligere band Gorgoroth, God Seed og Trelldom.  På «Carving The Voices» synger publikum med. Bandet har et særegent tak på tilhørerne. Det hele grenser opp mot magisk – det er rett og slett noe i miksen av sound og gjengens formidlingsevne.

Publikum brøler ut i ekstase når bandet gjør sin egen versjon av «Alt Liv» fra God Seed

Publikum brøler ut i ekstase når bandet gjør sin egen versjon av «Alt Liv» fra God Seed. Lyden er knallgod, og guttene gjennomfører solid. Alt i alt vil undertegnede konkludere med at dette er festivalens høydepunkt så langt. Solid innsats fra både band, publikum og festivalen generelt. Det må ha vært svett på møterommet da Katatonia meldte avbud, men fy for en erstatning de klarte å trylle frem!


Ghosts Invited

Carving a Giant (Gorgoroth cover)

Aldrande Tre (God Seed cover)

Carving the Voices

Høyt opp i Dypet (Trelldom cover)

From The Spear

Through And Past And Past

Exit – Through Carved Stones (Gorgoroth cover)

Alt Liv (God Seed cover)

Prosperity and Beauty (Gorgoroth cover)

 

Bildegalleri: Johannes Andersen

Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*