Usminket og rått – Phantom Fire

Fremhevet bilde i artikkel
Eld og K_G på Kniven i Oslo før konserten på John Dee. Foto: Ørjan H Kollstrøm
I en verden som har beveget seg fra krise til krise de siste årene, så er det skapergleden og kjærligheten vi må gripe fatt i. Slikt kan vokse fra nær sagt intet, men faktum er at hvis vi legger opp til gode vekstvilkår så vil vi kunne oppnå uante, fantastiske resultater. disharmoni traff K_G og Eld fra Phantom Fire på Kniven for en liten prat før konserten deres med Einherjer og Vorbid på John Dee.
Usikre bilettkjøpere

Vi hilser lett på hverandre i det dunkle lyset inne på Kniven i Oslo. Guttene er i perlehumør og gleder seg helt tydelig til kveldens konsert. De er spente på hvor mange som kommer. Usikkerheten i bransjen i kjølvannet av pandemien er markant. Bare dager i forveien har enda ett av de mer mainstream-bandene i Norge utsatt turneen sin på grunn av nølende billettsalg. Ryktene går i bransjen – og verst skal det være for små og mellomstore band. Selv om vi som elsker metal-sjangeren ønsker å si noe annet, så befinner de aller fleste bandene vi liker seg innenfor nettopp denne kategorien. Det går flere hundre band pr hvert «Kvelertak» i Norge – det må vi aldri glemme. Det er nettopp det som gjør denne sjangeren såpass variert og inspirerende å være fan av også.

Bilde for bruk i artikkel
Phantom Fire live på John Dee. Foto: Ørjan H Kollstrøm
Fra asken til ilden

Phantom Fire oppstod fra asken av Krakow. Bandet trenger kanskje ingen videre introduksjon, men kort fortalt så var Krakow et stoner-metal band fra Bergen som ble dannet i 2005. De ga ut fire plater, deriblant, Minus som ble utgitt på Karisma Records i 2018. Etter at bandet ble oppløst ønsket K_G og Eld å fortsette å spille og skape musikk sammen. Målet var å lage heavy metal uten regler. Ledetråden var å se tilbake på det de selv likte og var begeistret over i deres mest formative musikalske år. Her finner du navn som Metallica, Slayer, Motorhead og Guns’N’Roses. I Phantom Fire sitt lydbilde så er dette krydret med elementer fra black metal. Innenfor den sjangeren så er det Enslaved som har betydd mest for guttene, men andre grunnpilarer som Bathory, Immortal og Midnight blir også nevnt som en del av miksen.

Bilde for bruk i artikkel
Phantom Fire live på John Dee. Foto: Ørjan H Kollstrøm
Punk-attitude

«Phantom Fire er et kjærlighetsband»

På tross av hva man kanskje kunne tenke seg, så er det ikke totalkontroll som gir Eld og K_G de største fordelene med Phantom Fire. Det er lett å tenke at her vil guttene ha fokus på kontroll og detaljstyring, men vi kunne ikke vært lengre fra sannheten. «Phantom Fire er et kjærlighetsband» sier Eld. «Vi vil spille musikken vi liker, i enighet og uten detaljstyring», supplerer K_G. De forklarer at de spiller inn musikken live i studio, og at dette gir et hissigere og mer kompromissløst utrykk. «Det er litt punk over det hele!» sier K-G, og viser til skapergleden i øyeblikkets magi.

«Noe spennende på gang»
Bilde for bruk i artikkel
Eld fra Phantom Fire live på John Dee. Foto: Ørjan H Kollstrøm

Bandets første plate, The Bust Of Beelzebub fra 2021, ble spilt inn på en(!) dag i studio. Den 10. Januar var også bandets andre plate ferdig innspilt, på tre dager, i Solslottet Studio. Det foreløpig utitulerte albumet har ikke ennå fått en lanseringsdato, men guttene kan røpe følgende: «Uavhengig av om platen kommer i 2022 eller ikke, så kan vi love at vi har noe spennende på gang i år».

Guttene føler at både bandet og platen har blitt tatt godt imot her hjemme. «Det har ikke eksplodert, men platen selger jevnt og trutt på tross av plateslipp midt i en pandemi» sier K_G.

(Artikkel fortsetter under videoene)

 

Bergen i Taake

K_G og Eld er veldig tydelige på at de ikke kjenner særlig godt til den kommende generasjonen med Bergen-baserte metal band. For deres del så er det Taake som har vært hovedattraksjonen i byen, i lang tid. De opplever at scenen er liten og at det er kommet lite nytt blod til. Mye av dette kommer av at de fleste tilbudene til rocke- og metalscenen ble borte når Garage ble lagt ned i 2018. Da hadde baren holdt det gående siden 1990, og var blitt en bauta i regionen. «Jeg opplever at det rett og slett skjer mer i distriktene. Det skjer mer på Stord, enn her» sier K_G.

Guttene innrømmer lett at de ofte ser tilbake i tid når det kommer til musikk, men de skyter inn at Wrath, fra den Bergenske undergrunnen, er et band å se opp for. Bandet leverer melodisk, rytmebasert, groovy, upolert, rå metal, og høstet internasjonal ros for debut-EP’en som de ga ut i 2021. Tilfeldighetene ville det slik at også de spilte i Oslo denne helgen. Nærmere bestemt på Rock In.

Sound check

Et realt høydepunkt for kvelden, med skaperglede og kjærlighet for sjangeren.

Guttene reiser seg og takker for praten. De må ned på John Dee for lydsjekk. De lover å gi alt de har uansett hvor mange som er tilstede i salen. «Vi skal spille og ha det gøy!» sier gutta i det de beveger seg ned på gateplan.

Bilde for bruk i artikkel
K_G fra Phantom Fire live på John Dee. Foto: Ørjan H Kollstrøm

Under føttene mine har svenske Lastkaj 14 ankommet og bærer inn utstyr og merch før deres konsert på Revolver. Det er slik vi, publikum, ønsker å ha det – med fantastiske musikalske opplevelser på hvert et hjørne. Men kjære publikum – det er vår jobb å støtte opp under bandene, utestedene, pubene og øvrige aktører som sørger for at vi har nettopp dette tilbudet. Vi må kjøpe  billetter og merch slik at tilbudene fortsetter å komme. Det er kun på den måten vi kan fortsette å nyte disse begivenhetene.

Å ha det gøy…

På scenen holder Phantom Fire ord. Det er usminket, rått, gøy og tøft – alt på en gang. Et realt høydepunkt for kvelden, med skaperglede og kjærlighet for sjangeren.

Hvis det er noe fra samtalen med gutta som jeg tar med meg videre, så er det viktigheten av å alltid søke etter det som gir deg energi og glede i hverdagen. I blant vil denne søken ta oss ut på uvante stier, og det er akkurat der du treffer på de viktige nye impulsene.

Mens vi venter i spenning på neste epos fra disse guttene, så må dere sjekke ut The Bust Of Beelzebub, og få med dere gutta live når de gjester områder i nærheten av dere!

Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*