Countryartist Vebjørn Bråthen fra Gudbrandsdalen ute med to singler

Vebjørn Bråthen. Foto: Per Ivar Henriksbø/GD.no
Foto: Sean Fulton
Og i løpet av året kommer forhåpentligvis det første albumet. Jeg har mer enn nok låter til det, sier Vebjørn. Det blir visstnok også et par singler til før fullengderen er klar.

Vebjørn Bråthen er en voksen countryartist fra Gudbrandsdalen som har jobbet jevnt og trutt som artist over flere år. Han har gitt ut åtte singler som ligger ute på strømmetjenestene. De to foregående kan du lese om her.

Slik situasjonen har vært de sisten årene under nedstengingsperioden, så har det ikke vært mulig for Vebjørn å leve av og konsentrere seg om musikken på heltid. Det gjelder også for flere av de andre musikerne som Vebjørn bruker –  fortrinnsvis gode, lokale musikere fra Gudbrandsdalen. Disse har også familie, og de fleste har annet arbeid enn musikk som hovedinntektskilde.

Foto: Erik Berg-Johansen
Hengivenhet, kreativitet og glede av musikken

Vebjørn Bråthen sier at det som driver ham, er den hengivenhet, kreativitet og glede han får av musikken.

Han antyder selv at det kanskje er det som er grunnen til at det låter så bra. Alle føler musikken som en vidunderlig avkobling fra alt det andre de har å gjøre. Vebjørn Bråthen sier at det som driver ham, er den hengivenhet, kreativitet og glede han får av musikken. Det tar litt tid å jobbe frem ting, men de vektlegger kvalitet fremfor hastverk. Musikerne hans er også involvert i andre musikalske prosjekter.

Disse gutta skulle naturligvis vært ute på veien og presentert musikken sin, men det har det verdensomspennende viruset satt en stopper for i hele to år nå. Vebjørn Bråthen har likevel brukt tida godt. Han har spilt inn flere singler og også laget en video. Nå venter det bare tilslag fra noen festivaler til sommeren.

Foto: Erik Berg-Johansen
«Nok te eit heilt liv»

Den er en fengende country rock-låt som har et tett og godt driv. Det er mer rock enn country, men dette er ikke helt uvanlig for denne artisten.

Den første singelen kom før jul. Den er en fengende country rock-låt som har et tett og godt driv. Det er mer rock enn country, men dette er ikke helt uvanlig for denne artisten. Mellom de vokale linjene hører vi en på munnspill som bidrar med trøkk og driv. Ellers får vi en solid og godt utført gitarsolo, noe som kjennetegner en del av låtene til Bråthen.

Tittelen er «Nok te eit heilt liv» og historien i låta handler om en noe sær person som sliter med diverse ting i livet. Dette går både på å samle på for mye, ha et vel omtrentlig forhold til sannheten, ha et tilstrekkelig antall temperamentsfulle utbrudd og å stå på med alt mulig av gjøremål fra morgen til kveld. Det skal visstnok være «nok til eit heilt liv» av alt dette. Vebjørn forklarer selv her sin interesse for spesielle mennesker. Dette er de som er utenfor A4-formatet og som ofte ramler mellom flere stoler.

 

Foto: Per Ivar Henriksbø/GD.no Fra venstre Edin Johan Høier, Vebjørn Bråthen og Knut Lyshaug. Dette er fra en støttekonsert for Ukraina!
Foto: Per Ivar Henriksbø/GD.no    Fra venstre Edin Johan Høier, Vebjørn Bråthen og Knut Lyshaug. Dette er fra en støttekonsert for Ukraina!
«Uppover dalen»

Den andre sangen, «Uppover dalen», er ganske forskjellig fra den første. Dette er en iørefallende, stemningsfull og varm mid tempo-låt som i lyrikken er en hyllest til Gudbrandsdalen. Tittelen henspiller på det «døler» sier til hverandre når de er andre steder og tenker seg hjem; “Ska du uppover dal’n?” Det ligger naturligvis også en del hjemlengsel i dette uttrykket. Jeg tror sangen har et visst potensiale til å bli en radio-hit. Litt moro er det også å si at den er inspirert av Bob Dylan’s låt, «One more cup of coffee». Her synger Dylan om «valley down below», som da betyr «nedover dalen.»

Dette er en iørefallende, stemningsfull og varm mid tempo-låt som i lyrikken er en hyllest til Gudbrandsdalen.

Det er vel verdt å lytte til Vebjørn Bråthen sine singler. Det er noe med den dype og mørke stemmen hans og denne Gudbrandsdalsdialekta. Det gir en større nærhet til tekstmaterialet når det fremføres av en ekte døl. Det er naturligvis også gledelig at dette talemålet i Gudbrandsdalen kommer frem i denne sammenhengen. Dialektene nord i Gudbrandsdalen har endret seg mindre enn mange andre steder, og derfor kan en fremdeles finne både gamle ord og bøyningsformer som er dødd ut i andre områder.

Da gjenstår det bare å kose seg med god norsk country rock på gudbrandsdøl. Hvis du liker det du hører, så vil du få flere fine stunder med Vebjørn Bråthen før året er omme.

Musikerne til Vebjørn Bråthen består av Christian Hoff som bassist, produsent og lydtekniker, Tore Brobakken på solo- og rytmegitar, Tore Blestrud på Lap Steel guitar, Knut Lyshaug på mandolin, Edin Johan Høier på piano og trekkspill, Hans Marius Norvik på tommer og Vebjørn Hoff på orgel. Koret består av Tom Granlund og Mona Løkeland. Og på låten «Nok te eit heilt liv» har vi Nils Witzøe på munnspill og Anders Rudjord på piano. På låten «Uppover dalen» spiller Sverre Lien akustisk gitar og Inge Gjevre torader.

PS: Vebjørn Bråthen feirer i disse dager ettårsjubileum for låten «Bra nok lell» og videoen til denne.

Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*