Julekalender 2019, Luke 14 – Sibiir

Foto: Johnny Vaet Nordskog
I dag er det Tobias Gausemel Backe fra Sibiir som har besvart spørsmålene våre. Dagens artistspørsmål kommer fra Påls Butikk.

Til årets julekalender har vi stilt 25 artister/band den samme spørsmålsrekken, samt gitt et felles oppdrag om å lage et spørsmål som ble sendt videre til en annen artist/band. De som fikk spørsmålet fikk vite hvem som hadde stilt det, mens de som stilte spørsmålet ikke vet hvem som fikk det. 

Siden oppstarten har Oslo-baserte Sibiir vært en pålitelig leverandør av mørk og iskald kvalitetsmusikk. Deres karakteristiske sound lar seg vanskelig plassere på én enkelt knagg, men Sibiir omtales gjerne som et «blackened hardcore»-band influert av alskens metallsjangere. De skapte sjokkbølger med sitt selvtitulerte debutalbum i 2016, og ga i høst ut den strålende oppfølgeren Ropes.

Sibiir har opparbeidet et velfortjent rykte som heftig liveband. De har spilt utallige konserter i både inn- og utland, både som support (for band som Kvelertak og Enslaved) og headlinere. Vi hadde gleden av å se dem på fjorårets Fysisk Fest, I februar 2020 starter støtteturnéen for Ropes i Aalborg, og i løpet av de følgende månedene vil bandet herje i Tyskland, Nederland, England, Frankrike, Sveits, Sverige, og Finland.

Det er gitarist Tobias Gausemel Backe som har svart på spørsmålene under. Snurr film!

Hva har vært det viktigste som har skjedd for deg innen musikk i år?

– Det må jo rett og slett være at vi ga ut ny plate nå i oktober, det. Med ny plate følger det med ny turné både her hjemme i Norge og ute i Europa, og forhåpentligvis festivaler til sommeren. Hele den pakka der er det viktigste som har skjedd for oss i år.

Du skal holde støttekonsert for klimaet, hvilke artister ville du hatt med på scenen?

– Da ville jeg hatt med Gojira, Cult of Luna, Ondt Blod og Golden Core, i tillegg til SIBIIR, selvfølgelig.

Armageddonscenario; to uker igjen. Hvilken plate tror du at du ville hørt mest på?

– Akkurat nå tror jeg jaggu det hadde blitt Cult of Luna & Julie Christmas – Mariner. Det er den plata jeg har hørt desidert mest på de siste to åra, og jeg ser ikke noen grunn til å endre på det selv om jorda går under om to uker. Den er så sjukt bra, blir ikke lei.

Hvilken låttekst ligger nærmest ditt politiske syn?

– John Lennon – «Imagine».

– Vi har gjort mange minneverdige spillejobber i år, men det er nok lettest å trekke frem konserten på Wacken Open Air i sommer.

Har du tips til et nytt band du har troa på?

– Oi, nytt band? Hvor nytt må et band være for å være nytt? Det nyeste bandet jeg vet om er Livet og Slutten. Trøndersk emosjonell skatepunk om alt som har en slutt. De starta vel bandet i år og ga ut en sabla fin EP nå i september. Golden Core har holdt på noen år og gir vel ut plate nummer to nå, men de er jo «nye» i den forstand at de forstatt er såpass unge. De har jeg veldig troa på.

Om du må velge en, hva er din eller deres mest minneverdige spillejobb i år?

– Vi har gjort mange minneverdige spillejobber i år, men det er nok lettest å trekke frem konserten på Wacken Open Air i sommer. En helt absurd stor festival, og i aller høyeste grad en milepæl for et band i det sjangerlandskapet vi opererer i. Det var så mye pyro inkludert i hyra at det grensa til det smått latterlige. Vi måtte be pyrosjefen på scena vi spilte på roe det ned litt på oss, det var så mye pyro på bandet før oss at man ikke hørte låtene. Og hjelpe meg, så mye folk det var. Håper vi får spille der igjen!

Grevinnen og hovmesteren skal få ny versjon akkompagnert av live-musikk. Du får bestemme artisten.

– Lett! Her hadde Beaten To Death hadde gjort en strålende jobb. Grevinnen og hovmesteren er vel 10-11 minutter lang, så de hadde rukket å skvise inn 6-7 låter. Perfekt.

Årets beste publikum?

– Da må vi vel kanskje til kamp 5 i World Series mellom Washington Nationals og Houston Astros. Men seriøst, vi har hatt veldig mye bra publikum i år vi, altså. Det er vanskelig å trekke frem bare én. Stappa John Dee var innmari gøy, og publikum lagde helt kaos i både Haugesund og Porsgrunn. Og Wacken, selvfølgelig.

Beaten To Death hadde gjort en strålende jobb. Grevinnen og hovmesteren er vel 10-11 minutter lang, så de hadde rukket å skvise inn 6-7 låter. Perfekt.

Hva er årets låt for deg?

– Hmm, den er vanskelig, veldig mye bra musikk som har kommet ut så langt i år. Akkurat i dag går jeg for Die A Legend – Bloodthirst.

Spørsmål fra Påls Butikk: Hvis du allerede fra i morgen av måtte bytte musikksjanger for resten av karrieren, hvilken sjanger ville du valgt da?

– Bra spørsmål! Personlig har jeg alltid hatt en drøm om å spille trip-hop ala Portishead, så jeg går for det. Reinspikka trip-hop, rett og slett. Det spørs om jeg får med meg de andre gutta på det, men!

Sibiir sitt spørsmål til annen artist i denne julekalenderen: «Hvilken egen låt vil du at noen skal covre, og hvem skal gjøre det»? (Hvem som fikk spørsmålet kan du lese om i luke 13).

Hva er din spilleliste akkurat nå? 

Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*