Julekalender 2019, Luke 15 – Astrosaur

Foto: Wanda-Nordstrøm
I dag er det Eirik Kråkenes fra Astrosaur som har besvart spørsmålene våre. Dagens artistspørsmål kommer fra DJ Lente.

Til årets julekalender har vi stilt 25 artister/band den samme spørsmålsrekken, samt gitt et felles oppdrag om å lage et spørsmål som ble sendt videre til en annen artist/band. De som fikk spørsmålet fikk vite hvem som hadde stilt det, mens de som stilte spørsmålet ikke vet hvem som fikk det. 

Astrosaur er en instrumentaltrio som spiller en ambisiøs hybrid av post-metall, prog, og jazz. De albumdebuterte i 2017 med Fade in // Space Out, og har turnert med navn som Ihsahn og Leprous, som forøvrig bandleder Kråkenes også har spilt for.

I år signerte Astrosaur med det tyske prestisjelabelet Pelagic Records, hvor de ga ut sitt andre album Obscuroscope. Om oppfølgeren hadde bandet følgende å si:

– «‘Obscuroscope’ er på mange måter et album som springer ut av nysgjerrighet. Tematisk kan hvert spor relateres til historier om utforskning, om å oppdage det ukjente og om å avdekke det skjulte. Dette temaet er også en parallell til hvordan Astrosaur prøver å jobbe som band; å la nysgjerrighet lede utforskningen av bandets musikalske univers”.

Både før og etter albumlanseringen har Astrosaur vært et flittig band på konsertfronten. Undertegnede hadde selv gleden av å bli imponert av dem under årets Høstsabbat. Planene for neste år er allerede i gang, som blant annet vil bestå av supportjobber for Kvelertak over hele Skandinavia. Før det kan Oslo-boere gjøre seg selv en tjeneste og få sett dette virtuose bandet på John Dee den 17. januar.

Les hva Eirik Kråkenes svarte på spørsmålene våre nedenfor!

Hva har vært det viktigste som har skjedd for deg innen musikk i år?

– Det kommer spennende plater hver uke, så jeg føler meg alltid litt på etterskudd når det gjelder helt ny musikk. Det tar ofte litt tid før jeg får brukt tid på en plate, og det er fortsatt så mye bra jeg ikke har rukket å høre ordentlig gjennom enda. Men som favoritter så langt i år (oktober) har jeg They Came With Sunlight – Sâver, The Crucible – Motorpsycho, Life Metal – Sunn O))) og Ghosts Invited – Gaahls Wyrd. Ellers har jeg hørt mye på Orphée – Jóhann Jóhannsson og Never Were The Way She Was – Colin Stetson / Sarah Neufeld. Ikke fra 2019, men nytt for meg i år. Gleder meg også til å dykke ned i de nye platene til Leprous og Sibiir, som kom nettopp. De andre bandene vi spiller i har sluppet ny musikk i år, sjekk ut Dreamarcher, Einar Stray Orchestra og Heigh Chief. Og så har jo Astrosaur sluppet album, det har jo vært viktig for oss i alle fall.

Du skal holde støttekonsert for klimaet, hvilke artister ville du hatt med på scenen?

– Nickelback står for musikken. De trekker noe sinnsykt med folk jeg ser for meg har godt av litt ekstra informasjon om klimakrisen. Carl Sagan gjenoppstår som konferansier og gir perspektiver på planeten vår, drivhuseffekten og vår plass i universet. Vi får bare ta en for laget når det gjelder det musikalske.

– Gleder meg også til å dykke ned i de nye platene til Leprous og Sibiir.

Armageddonscenario; to uker igjen. Hvilken plate tror du at du ville hørt mest på?

Dirt – Alice In Chains, kanskje. Èn av de mørkeste platene jeg kommer på i farta. Når alt likevel går til helvete kan man like gjerne synke enda dypere i gørra med flagget til topps.

Hvilken låttekst ligger nærmest ditt politiske syn?

– “Point Of No Return” – Napalm Death.

Har du tips til et nytt band du har troa på?

– Spent på å høre greiene til Kryptograf fra Bergen.

Om du må velge en, hva er din eller deres mest minneverdige spillejobb i år? / Årets beste publikum?

– Årets beste publikum og mest minneverdige spillejobb må være da Astrosaur spilte i Marburg i starten av mai. Flyet ble kansellert på grunn av streik dagen før avgang, så vi endte opp med å ta nattbussen til København, leide bil der og kjørte resten. En tur som i utgangspunktet skulle ta et par timer tok 17 timer. Men konserten gikk til slutt utrolig bra, og det var masse entusiastiske folk som hadde gledet seg til å se oss. Minneverdig.

– Det måtte ha vært et band man ikke kan unngå å drikke til. Taiga Woods for eksempel.

Grevinnen og hovmesteren skal få ny versjon akkompagnert av live-musikk. Du får bestemme artisten.

– Miss Sophie og James setter åpenbart pris på en god dram, så det måtte ha vært et band man ikke kan unngå å drikke til. Taiga Woods for eksempel.

Hva er årets låt for deg?

– En låt jeg har hørt på i år som jeg mener flere burde fått med seg er “A Stranger Place Pt. II” – Oberst. Frisk modulasjon i bridgen!

Spørsmål fra DJ Lente: «Hvis du fikk velge ett spesielt sted på jorden å holde konsert, hvilket sted hadde du valgt?»

Chicxulub Pueblo i Mexico, den nærmeste byen til det geografiske sentrum av Chicxulubkrateret.

Astrosaur sitt spørsmål til annen artist denne i denne julekalenderen: » Hva er ditt favoritt instrumentale spor»? [Hvem som fikk spørsmålet kan du lese om i luke 11).

Hva er din/deres spilleliste akkurat nå?

Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*