MGP Delfinale 3

Foto: Skjermbilde. Artisten Mari Bølla
Fire nye artister er klare for å kjempe om en plass i finalen i MGP 2022. I tillegg får vi som vanlig presentert en allerede finaleklar sang. Denne gangen er det ikke så tydelige forskjeller på stilartene artistene representerer. Disse MGP-bidragene er vel alle i en eller annen variant innen pop og til dels rock-sjangeren. Det betyr likevel ikke at låtene er så like.

Hvordan dette vil fortone seg på scenen, er litt verre å forutse. Jeg hører bare platene. Sist lørdag var det en viss forskjell på versjonene jeg hørte på plate, og det som ble fremført på scenen. Dette gjaldt særlig to av låtene. Lily Lówe kjørte rockelåten sin, men stemmen lå ikke så godt inne i lydbildet som på plata. Det er vel slik i MGP at det bare er vokalen som går «live», resten er playback. Det gjorde at stemmen hennes ble mer separert fra resten. Det fungerte dårligere, mener jeg. Den mørke stemmen hennes gjør seg bedre når den støttes tett av lysere koringer etc.

Sist lørdag var det en viss forskjell på versjonene jeg hørte på plate, og det som ble fremført på scenen.

På en annen sang var det det motsatte. Farida sin låt løftet seg både gjennom lyseffektene på scenen og gjennom «live-versjonen» av hennes utrolige stemme. Etter å ha hørt og sett dette, sto vinneren klart tydeligere frem enn hva plateversjonene tilsa.

Vi får se, men det er ikke usannsynlig at noe av det samme vil gjøre seg gjeldende i denne delfinalen. Noen sanger fordrer også noe mer enn TV-høytaleren for å låte bra.  Det er fire forholdsvis unge artister som entrer scenen, den yngste bare 17 år.

Foto: Skjermbilde
Sturla  –  Skår i hjertet

Vurdering

Sturla – Skår i hjertet: 4/6Karakter 4

Her møter vi en 27 år gammel jovial trønder. Han er fra orkdalsområdet og jobber til daglig på et lokalt smelteverk. Han er kreditert som eneste låtskriver på denne sangen i NRK sine omtaler, men i virkeligheten har både kjæresten, Hanne Mjøen, og flere andre vært med på dette. Han har også tidligere en hit sammen nevnte Hanne Mjøen som heter «Paradis.» Hun er selv en ganske kjent electropop-artist. Sturla har også vært låtskriver over flere år.

Akkurat denne låten handler om nettopp ham og kjæresten. Det er en sang om et brennende ønske om å bevare et kjærlighetsforhold som langt på vei har havarert. De har kjent hverandre siden videregående skole, og det er blitt noen «ups and downs.»

Selve låten har en fin oppbygning med et vers som bygger seg opp mot refrenget. I det andre runden er det lagt inn perkusjon i verset, noe som gir en fin utvikling i sangen. Hele sangen er da for så vidt fengene nok, og den har et behagelig lydbilde. Det er en jevnt over ganske god pop-låt som nok vil appellere til en del folk.

Foto: Skjermbilde

 

Mari Bølla  –  Your loss

Vurdering

Mari Bølla – Your Loss: 4/6Karakter 4

Konkurransens yngste deltaker kommer her, 17-årige Mari Eriksen Bølla fra Bryne. Til tross for den unge alderen så har hun helt utrolig nok rukket å vinne Idol, da bare 15 år gammel. Mari har holdt på med musikk, dans og teater hele livet sitt, og det ble også en tredjeplass i den eneste sesongen av Idol Junior. Mari har etter alt dette med hell sluppet noen låter på strømmetjenestene.

Spørsmålet er om det er noe ungdommelig friskhet her? Svaret er ja, og vi får kveldens eneste rockelåt.  Refrenget er det virkelig fres over, og vokalen er intens og med en tilstrekkelig aggressivitet. Låten består av flere ulike partier og også ganske forskjellige deler. Her er det både pop, rock og litt snakke-synging. Særlig det partiet hvor hun kombinerer rap, sologitar og rytmikk, virker originalt. Det eneste som kanskje kan trekke litt ned, er at låten består av flere såpass ulike musikalske partier at den kan virke litt oppstykket.

Lyrikken omhandler et kjærlighetsbrudd, og det er vel egentlig en litt utypisk sang dette temaet tatt i betraktning. Hun har vært med å skrive sangen selv. Maris antrekk vil ellers bestå av mange stoffer og glitter etc. Alt er nøye gjennomtenkt, og hun har visst også deltatt i «stylingen» selv.  Dette, og flere andre ting rundt opptredenen, kommuniserer hun om på sosiale medier av ulike slag. Dette kan være kveldens vinner.

Foto: Skjermbilde
Oda Gondrosen  –  Hammer of Thor

Vurdering

Oda Gondrosen – Hammer of Thor: 3/6Karakter 3

Denne artisten har også en bakgrunn fra konkurransene Idol og The Voice. Hun deltok i Idol to ganger, og siste gang kom hun på tredjeplass i konkurransen. Oppe i alt dette har hun i tillegg klart å utdanne seg til sykepleier!  Nå er fredrikstadjenta 25 år og klar for norsk delfinale i Melodi Grand Prix.

Her stiller hun med en pompøs, rolig sang med tunge rytmer, og hvor vi helt sikkert vil få spektakulære effekter og laserlys på scenen. Hun skal jo stjele både lyn og torden, noe hun gjentakende ganger forteller oss i refrenget, «stole the hammer of Thor.» Sangen starter rolig på vokal med et synthkomp. Ganske snart kommer litt tyngre trommer inn. Her er det både norrøn mytologi, en god kvinnelig vokalprestasjon, felemusikk og trommer som skaper en mystikk i sangen.

Det er et litt fengende parti i låten, men dette appellerer dessverre totalt sett ikke godt nok for meg. Det er elementer her som utlendingene sannsynligvis vil like, men for meg er beklageligvis ikke dette en låt som får frem de helt store vibrasjoner.

Foto: Skjermbilde
Vilde – Titans

Vurdering

Vilde – Titans: 3/6Karakter 3

Dette er ei jente på 26 år fra øya Tjøme. Hun er utdannet i musikk fra «Paul McCartney-skolen» i Liverpool med en bachelorgrad. Etter det har hun valgt å satse på musikken, og hun er nå både artist og låtskriver. Her har hun levert sanger til artister i både inn- og utland.

Til NRK Nitimen sa hun at det er to år siden hun sto på scenen, og at hun nå var noe nervøs og ikke sov så alt for godt om nettene. Jeg føler med artistene, for det er jammen mye å tenke på, både sang og sceneshow med alt det innebærer. Og i tillegg, TV foreviger opptredenen.

Denne sangen ble til på en låtskriver-camp i regi av Melodi Grand prix. Her var Vilde blant annet sammen med Ben Adams fra A1. Låten er litt rolig og tung med en solid og noe pompøs produksjon. Hun starter med en ganske nær vokal som ligger langt fremme i lydbildet, men utover i sangen varter hun også opp med større og litt ulike koringer. Vokalen er gjennomgående virkelig bra, og koringene er definitivt iørefallende. Jeg liker også sartheten i vokalen i åpningen av låten.

Med hensyn til selve sangen, så sliter jeg litt med å få opp entusiasmen. Jeg er klar over at dette ligger på det subjektive planet. Låten har fått god omtale andre steder. Teksten omhandler noe om sterke guder i gresk mytologi, titaner, og det blir sikkert et sceneshow deretter. Jeg vil si at noen andre låter fra Vilde er mer i min gate, for eksempel «Motions». «Titans» appellerer ikke helt til meg på samme måte, men sceneshowet kan heve sangen.

Foto: Skjermbilde
NorthKid  –  Someone   (forhåndskvalifisert)

Vurdering

NorthKid – Someone 4/6Karakter 4

Da er det klart for Stjernekamp-vinner Bilal Saab og gutta fra nord, nærmere bestemt fra Sørøya og Alta. På grunn av koronasmitte hos en annen artist måtte de steppe inn på kort varsel. De reklamerer med at de sannsynligvis er verdens nordligste boyband. Riktig eller ikke, arti’ læll.

De kommer med en pop-ballade som noen venner skrev for ei stund siden, og hvor også Sandra Lyng er med. Sangen «Someone» handler om hvilke tanker og følelser en kan ha etter å ha gått ut av en relasjon, det være seg et kjærlighetsforhold eller et vennskap osv. Man var elsket, men er nå hatet. The Pretenders sang en gang at det er en «Thin line between love and hate”, og det kan nå også være noe lignende her.

Selve sangen begynner rolig med at Bilals myke stemme liggende nært og langt fremme i lydbildet. Du hører med en gang at det er en skikkelig god vokalist. Balladen bygger seg opp mot et bra fengende refreng som gjentas noen ganger. Låten flyter godt, også med en god «bru», men så kommer det kanskje en litt brå overgang før neste vers.

Ok, styrken i denne låten er kanskje at den har en oppbygning som er godt kjent for de fleste. Mange vil nok føle seg fortrolige i forhold til denne musikken. Veldig spennende er sangen kanskje ikke, men den vil nok gli mykt inn i øret til mye folk.

Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*