Mollstemt debutplate fra Halvor

Foto: Nikolai Grasaasen
Halvor albumdebuterer som soloartist. Charades And Masquerades ble gitt ut fredag 13. november gjennom Klokkereint.

Halvor Berg har tilbrakt de siste 20 årene som vokalist og gitarist i en rekke forskjellige rockeband, deriblant Porterville, Honcho, og DDR. For en stund tilbake siden valgte han å gå solo, og siden 2017 har han sporadisk gitt ut låter som kan plasseres i en melankolsk pop-tradisjon.

Nå har tiden kommet for hans første fullengder, under navnet Halvor. Charades And Masquerades ble sluppet på ulykkens dag, noe som unektelig passer lydbildet. Dette er ambisiøs og introspektiv indiepop fra livets mange bølgedaler, hvor melankolien er i forsetet og artistens røtter i rocken er en synlig (les: hørbar) inspirasjon. Under overflaten ligger et mørkere budskap og en historie om å møte veggen.

Åpenhjertig om tabuer

Mange av låtene er skrevet på et tidspunkt der jeg ikke hadde det spesielt bra og befant meg et godt stykke ned i kjellertrappa.

Tematisk sett handler den mørketid-vennlige platen om å søke nye, trygge havner etter en vanskelig periode. Halvor selv er åpenhjertig om hans streben etter å leve opp til egne og andres forventninger om perfeksjon – et jag man kan gjenkjenne i tittelen Charades And Masquerades. På et tidspunkt sa det stopp for ham.

Jeg er kanskje en rockevokalist utad, men bærer på mye grubling og tankevirksomhet innvendig. For noen år siden ble det bråstopp på mange fronter i livet og jeg måtte rett og slett gjennom en lang prosess for å bli kjent med meg selv på nytt. Musikken ble en avgjørende faktor for å komme meg på beina igjen, og ta tak i meg selv og mine muligheter. Jeg bruker å si at musikken er et trygt sted å organisere tanker og følelser. For meg handler musikk om å fange følelser og øyeblikk som det ikke er så lett å snakke om. Mange av låtene er skrevet på et tidspunkt der jeg ikke hadde det spesielt bra og befant meg et godt stykke ned i kjellertrappa. Det føles fint å kunne fortelle dette i ettertid og minne folk på at det er fullt mulig å komme styrket ut av en utfordrende tid, forteller Halvor, før han fortsetter:

Jeg opplever at det er mye stigma og tabu rundt mental helse, spesielt blant menn. Man har liksom ikke lov til å gå på en smell. Jeg håper at det at jeg er så ærlig om hva jeg har gått igjennom med min utbrenthet, kan være med på å inspirere andre som sliter til å prate med de rundt seg, så de kan få den hjelpen de trenger.

Musikk som terapi og lyspunkt i hverdagen

Man har liksom ikke lov til å gå på en smell. Jeg håper at det at jeg er så ærlig om hva jeg har gått igjennom med min utbrenthet, kan være med på å inspirere andre som sliter til å prate med de rundt seg.

Slippturnéen for plata – som sjangermessig beskrives som «indiepop noir» – skulle i utgangspunktet foregå i en rekke norske fengsler. Halvor inngikk et samarbeid med Kriminalomsorgen og Frelsesarmeen, og håpet at konsertserien kunne oppfattes som et lyspunkt i hverdagen til de innsatte.

– Jeg har vært gjennom en prosess med meg selv der musikken har vært en avgjørende faktor for å komme meg på beina. Den har tvunget meg til å ta tak i meg selv og mine muligheter og gjøre det jeg trives med på veien. Jeg har på ingen måte hatt problemer med kriminalitet, rus eller lignende – og for mange kan kanskje en røff periode i livet eller en utbrenthet, etter en såkalt «smell» virke relativt banalt. Spesielt sammenlignet med f.eks. innsatte i fengsler. Likevel føler jeg at historier og erfaringer er verdt å dele. For å vise at det er greit å være åpen om ting, og å være ærlig om de samme tingene. Ingen er feilfrie eller perfekte, noe svært mange trakter etter i dagens samfunn. Jeg har kommet styrket ut av min lille «tøffe periode», takket være folk rundt meg, lidenskapen for musikk og min styrke i å bruke sistnevnte som terapi, forklarer Halvor.

Grunnet du-vet-hva har denne turnèen blitt utsatt til 2021, sammen med øvrige slippkonserter. Vi håper å få sett mer til Halvor i året som kommer!

 

Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*