2020: Våre favorittalbum fra Norge

Selv en pandemi har ikke satt noen stopper for nye utgivelser i Norge heller. Her er våre norske favorittalbum fra 2020.

Se også: 2020: Et år i bilder 

Se også: 2020: Våre favorittalbum fra utlandet 

Se også: 2020: Våre favorittlåter fra utlandet 

Se også: 2020: Våre favorittlåter fra Norge 

Ådne Evjen

1. Likholmen – Evigferd

Evigferd er en gedigen maktdemonstrasjon fra musikk- og estetikkollektivet Likholmen. Medlemmene utfyller hverandre bortimot perfekt og gjør alle sitt til at det musikalske og estetiske bildet blir så bra som det har blitt. Ta låten «Sprukne klokke» f.eks. Den er musikalsk og tekstlig foruroligende og samtidig grøssende vakker.

2. Kristian Kaupang – I morra kjører du forbi

Kristian Kaupang viste oss på Nærmere at han behersker visesjangeren. Med I morra kjører du forbi kommer han ut av skapet som pop-elsker og beundrer av den gode produksjonen. Det fungerer aldeles strålende.

3. Stein-Torleif Bjella – Øvre Ål Toneakademi

Stein Torleif Bjella har henta inn igjen ringrev og DumDum Boys-gitarist Kjartan Kristiansen til å produsere album nummer seks. Resultatet er et klart, ryddig lydbilde som er rikt på detaljer. Det er ofte disse detaljene – eller krydderet – som skiller klinten fra hveten. Det er nesten unødvendig å si at det funker helt upåklagelig både musikalsk og tekstlig også denne gangen.

4. Kajsa Balto – Buot eallá

5. Erling Ramskjell – Visnesmerte

6. John Olav Nilsen – Det store i det små

7. Virkelig – Lengsel blir til gjemsel

8. Kråkesølv – Force Majeure

9. Stillehavet – Kama Muta

10. Erlend Ropstad – Året som er over nå

Gjermund Bergaust

1. Malin Pettersen – Wildhorse

Wildhorse er Malin Pettersen sitt andre album på egenhånd. Hun har og utgitt tre album med bandet Lucky Lips. Wildhorse er blitt et album som har et fint og variert utrykk av sanger innen Americana-sjangeren, med en produksjon som framhever både sangene til Malin og samspillet hennes med de andre musikerne her.

2. Motorpsycho – The All is One

The All is One er Motorpsycho sitt 25te studioalbum, og det tredje i det som er blitt kalt Gullvåg-triologien. Den begynte med «The Tower» som er et dobbeltalbum. «The Crucible» som kom etter var på bare en plate, og nå The All is One som er nok et dobbelt album. Triologien deres må sies å ha blitt et helhetlig musikal verk.

3. Thorleif Bratval – Sjelefred

Sjelefred er debutalbumet til 21 år gamle Thorleif Bratval. Det er blitt en riktig bra debutplate der sangene hans varier fra rolig visesang til det mer rocka og sinte. I sistnevnte kategori er «Bygderevolusjon» et av høydepunktene på plata. Tekstene hans på plata inneholder en historiefortelling som gir det hele et både personlig og allment preg.

4. Kalandra – The Line

5. Ole Paus – Så Nær, Så Nær

6. Wobbler – Dwellers of the Deep

7. Magnolia Red – Ancient River

8. Darling West – We’ll Never Know Unless We Try

9. Northern Belle – We Wither, We Bloom

10. Mighty Magnolias – Magnolianesque

Bjørnar Mæland

1. Wobbler – Dwellers of the Deep

Nok et mesterverk fra Wobbler. Få – hvis noen – samtidige band klarer å gjenskape magien fra progrockens gullalder i den grad denne gjengen klarer. Makan!

2. Enslaved – Utgard

Enslaveds femtende (!) fullengder gir ingen tegn på et band som går på tomgang. Nok en gang serverer vestlendingene inspirert kvalitetsmetall som bryter grenser uten å forkaste røttene.

3. Kvelertak – Splid

Etter mitt syn kanskje det beste Kvelertak-albumet siden den fantastiske debutskiva. Kreativt overskudd til tusen og drøssevis av minneverdige øyeblikk. Nikolaisen viser seg – som ventet – å være en fullverdig arvtager til mikrofonstativet.

4. The Good The Bad and the Zugly –Algorithm & Blues

5. Ulver – Flowers of Evil

6. Beaten To Death – Laat maar, ik verhuis naar het bos

7. Hymn – Breach Us

8. Bismarck – Oneiromancer

9. Combos – Steelo

10. Vitam Aeternam – The Self-Aware Frequency

Veronica Sagbakken

1. Dim Gray – Flown

Cover av Dim Grays skive Flown

Dim Gray fikk min eneste 6’er i år. Dette albumet har rørt deler av musikkhjertet mitt, som jeg ikke visste jeg hadde. Må oppleves!

2. The Yum Yums – For Those About to Pop

Cover av The Yum Yums - For Those about to Pop

Norsk tyggegummi-power-pop på sitt beste. Du kan ikke annet en å bli hoppende glad av denne skiva!

3. Combos – Steelo

Digitalt Cover Combos Steelo

En energibombe av ei plate, med rett I trynet “Punch-Rock» som du aldri går lei.

4. Slomosa – Slomosa

5. The Good The Bad & The Zugly – Algorithm & Blues

6. Siberian Tusk – Save My Soul

7. Kosmik Boogie Tribe – Let’s Rock the Fuck Out!!! Vol.1

8. Kristabel – Into Lo

9. The Dogs – Crossmaker

10. Kvelertak – Splid

Tommy Lund-Pettersen

1. Motorpsycho – The All Is One

Den siste i Gullvåg-trilogien er et monumentalt mesterverk som klarer å forene mye av det beste fra bandets ulike sider. Utsvevende og spennende prog kombineres med mer direkte rock som Motorpsycho . Det eneste jeg har å utsette på verket , er at deler av bestillingsverket til Olavsfest, som utgjør den midtre tredelen av platen, blir litt for repeterende og langryge. Det låter veldig bra gjennom hele plata, og er deres beste på årevis.

2. Annie – Dark Hearts

Hele ti år etter sist vi hørte fra henne, har du forandret litt på stilen. Dark Hearts er fengende, behagelig og vellydende synthpop. Tekstene er også mindre fest og moro. «The Streets Were I Belong» er dedikert den gamle kjæresten Erot, som døde altfor tidlig. For alle som like synthwave og moderne synthpop er dette albumet et must.

3. Ole Paus & Motorpsycho – Så Nær, Så Nær

Et noe overraskende samarbeid, men likevel lite overraskende at resultatet blir godt. Motorpsycho spiller godt alene, men også som backingband for Paus. Det kan tidvis høres ut som viserock, men plutselig gir Motorpsycho på i en overgang, og minner oss på de er Norges beste band. Andre ganger er Motorpsychos riff og Paus’ rustne røst en symbiose. Paus sine tekster er samfunnskritiske og poetiske. Det viser seg at Ole Paus er på toppen av sin karriere selv om han visstnok har asluttet den.

4. Kalandra – The Line

5. Slomosa – Slomosa

6. Ulver – Flowers Of Evil

7. Planet Bee – Lost Album

8. Enslaved – Utgard

9. Gundelach – My Frail Body

10. Kråkesølv – Force Majure

Line Skille

1. Karin Park – Church Of Imagination

I Church Of Imagination har Karin Park eksperimentert med pop blandet med soul, opera, elektronika, rock og hints av gospel. I plateanmeldelsen beskrev jeg albumet som perfekt, noe jeg fortsatt står for. Albumet ble sluppet samme dag som hun skulle feire plateslipp på Parkteateret, noe som ikke lot seg gjøre siden det falt på samme dag som landet stengte ned i mars. Karin Park var av de første som kjørte live-stream og med det med på starten av online-konsertbølgen.

2. Silja Sol – På ekte

Enda et nydelig album i katalogen til Silja Sol, hun har her gått inn i kjernen av seg selv og forsøkt å finne de sterkeste stemningene inni seg. På ekte ble sluppet i starten av mars og inneholder fengslende poplåter med følelsesladet tekster hvor man kan kjenne på vonde følelser, frustrasjon og sinne i tillegg til håp og tro.

3. Juno – Young Star

Et meget solid debutalbum hvor det lekes med sjangere på en spennende måte. Den eksperimentelle pakken Young Star ble sluppet i starten av 2020 og har fulgt meg året gjennom.

4. The Good The Bad and The Zugly – Algorithm & Blues

5. Ane Brun – After The Great Storm

6. Kalandra – The Line

7. Susanna – Baudelaire & Piano

8. Motorpsycho – The All is One

9. Combos – Steelo

10. Jouska – Everything Is Good

Ivar Rømo

1. Neon Ion – Heart Echoes

Et debutalbum preget av store og avanserte arrangementer og rytmikk i musikken. Disse har gått fra eksperimentell jazz til en stilart som er en blanding av soul, R&B og funk. Jeg mener dette ikke er en type musikk vi hører hver dag i Norge. Gruppen er anført av vokalist Natalie Sandtorv. Lista mi må leses som et forslag til fem gode plater.

2. Ane Brun – After the great storm

Et stort album fra Ane Brun! Dette går på både låtene, arrangementene, instrumenteringen, vokalen og koringene. Kanskje ikke de helt store hit’ene, men virkelig behagelig å høre på. Det er vel fem år siden hun kom med noe nytt stoff.

3. Thomas Dybdahl – Fever

Dette albumet har kanskje ikke fått den største mottakelsen dette året, men musikken til Thomas Dybdahl appellerer til meg. Det går mye på arrangementer og stemningen i musikken. Åpningssporet er en fengende låt!

4. Emilie Nicolas – Let her breathe

5. Northern Belle – We Wither, We Bloom

Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*