Jan Eggum med «online» veldedighetskonsert

Foto: Skjermbilde
Lørdag kveld spilte Jan Eggum sin «live stream-konsert» på StereoSessions. Inntektene fra konserten gikk til den humanitære organisasjonen Dråpen i havet som arbeider for flyktningene som er kommet over Middelhavet.

Opp imot to tusen fulgte konserten live. I skrivende stund har den nå fått 47 000 visninger,  og mer vil det nok bli.

Det ble i alt 18 sanger fra hans tid som artist, fra 1970-tallet og opp til i dag.

Konserten bød på en Jan Eggum alene på gitar fra Bergen. For anledningen hadde han også en ny gitar. Når jeg har sett ham tidligere, så har det vært temmelig slitte nylonstrengere han har stilt med. Konserten var lagt opp som en slags ønskekonsert hvor han spilte ønsker fra både kjente personer, familie og venner. Det ble i alt 18 sanger fra hans tid som artist, fra 1970-tallet og opp til i dag.

Det ble en tradisjonell Jan Eggum-konsert. Han åpnet som vanlig med «På ‘an igjen», men denne gangen mener jeg han hadde et noe nytt gitarakkompagnement. Sangen var litt ny, både rytmisk og i noen av akkordene. Dette er noe han gjør av og til, med enkelte av de sangene han spiller ofte. Jeg synes også at han hadde en litt ny rytmikk på «Kor e alle helter,», selv om det skal sies at det er over et år siden jeg hørte han sist.

Foto: Skjermbilde
Ny låt og imponerende gitarferdigheter

Du skal være i besittelse av en ganske unik musikalitet for å håndtere alt dette på et enormt antall sanger.

Jan Eggum er en mester til å håndtere nettopp rytmen på en nylonstrenggitar. Han varierer mellom ulike rytmer med plekteret, og i tillegg har han en del forskjellige fingerspillteknikker. Han anvender i betydelig grad utradisjonelle gitarakkorder, og de «500 gitargrepene» er naturligvis som alltid på plass. Mye av dette er også ganske oppfinnsomt med kombinasjoner av litt «fills» lagt inn mellom disse akkordene. Det han gjør, er vanskelig, og du skal være i besittelse av en ganske unik musikalitet for å håndtere alt dette på et enormt antall sanger. Jeg har hørt ham blitt omtalt som en av Nordens beste visesangere, og det er jeg enig i.

I tillegg kommer lyrikken hans. Hvis en hører godt på sangene, så har ofte hver og en av dem et sterkt budskap. Det går på kjærlighet, moral, mellommenneskelige forhold, kjønnsrolleproblematikk, samfunnsspørsmål  etc. Innenfor alle disse kategoriene er det også mange ulike varianter. I den nye sangen i går, «Der kan eg se», så vender han på uttrykket «der kan du se», og han fabulerer rundt det at noen mennesker koser seg med at andre mislykkes.

Det ble en begivenhetsrik time med Jan Eggum.

Det oppsto også noe litt ufrivillig sjarmerende på slutten, for etter å ha gått av scenen, så kom han tilbake. Han hadde glemt et ønske, og det var til og med fra sine to døtre. De to ville høre sangen «Myrsnipa». Døtrene er henholdsvis 40 og 11 år gamle. Det ble en begivenhetsrik time med Jan Eggum. Dette blir vel det jeg får høre av ham denne våren. Konsertene som han skal holde i blant annet Trondheim i begynnelsen av mai, henger nå i en meget tynn tråd.

Setliste:
På ‘an igjen
Alt hun ville
En natt forbi
Av og til
Der kan eg se
Alarmen går
Gå vekk fra han
Unnagjort
Mor eg vil tilbake
Befri meg
Laksevåg
Stilig
Telefon
Rør meg
Ta meg med
Kor e alle helter
Lev sjøl
Myrsnipa

Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*