Ta vare på hverandre!

Sløtface på Øyafestivalen 2018 - Foto: Johannes Andersen
Nå som vi har holdt ut i snart tre uker med de strengeste krisetiltak siden 2. verdenskrig, skal vi ikke gi oss før vi har seiret og er tilbake i konsertlokalene.

Vi oppfordrer alle våre lesere til å følge Folkehelseinstituttets anbefalinger for forebyggende tiltak mot Koronaviruset.

Det er absurd å tenke på at 2020 skulle bli det året hvor verdenssamfunnet ble rammet av pandemi, og derfor tvunget til å lukke dørene og fjerne seg fra sosiale sammenkomster. I denne omgang som krisetiltakene skal vare til 13. april må vi fortsatt holde oss hjemme. I stedet for de mange gjøremål som vi pleier å se fram til denne tiden her. Den hellige norske påskeferien, hytteturen og storbyferien, eller utepilsen i den varmende vårsola hos de mange tettfylte uteserveringer. Alt er satt på hold. Når vi ser utviklingen rundt oss i verden er det ikke overraskende om tiltakene dras over lengre tid heller.

Festivalsesongen 2020
Skogen på Inferno 2019 – Foto: Sadan Ekdemir

Disse ukene har vi sett mange flyttinger samt avlysninger av konserter og andre arrangementer. Nå fryktes det at festivalene også ligger for tur. Om Koronatiltakene blir vedvarende i sommer vet vi ikke, men det spøker for festivalsesongen.

Ene festivalen som fikk smake på å bli Korona-avlyst er Infernofestivalen. Under årets påske skulle festivalen arrangere sin 20. utgave. Tross avlysningen har Inferno allerede startet planleggingen for 2021. Nå har de nettopp bekreftet at 85 prosent av årets artister er flyttet til neste års program. Det er jo ikke annet å gjøre enn å bidra til at den omfattende dugnaden vi har på gang vil sørge for et friskmeldt samfunn.

Du kan lese våre tidligere anmeldelser fra Inferno Her.

Bølge av livestreamkonserter

Med alle avlysninger av konserter og turneer startet en bølge av livestreamkonserter. Artistene så seg nødt til å bruke nettet som arena og begynte å streame konsertene sine direkte hjem til våre stuer. Nå ble konsertene tilgjengelig for en hel verden, også til de som av ulike grunner vanligvis ikke kan gå på konsert. Sjansen for å nå ut til flere ble større.

I tillegg til å lage oversikt over mange av konsertene som arrangeres online, valgte vi å fremme enkelte artisters konserter på disharmonis Facebook-side.

Som et musikkmagasin som lever for musikk og kultur ble også vi tvunget til å tenke annerledes når vi så hvordan alt utviklet seg. Vi ønsket å lede våre lesere over på de mange online-konsertene som artister og andre arrangører arrangerte omkring i landet vårt.

I tillegg til å lage oversikt over mange av konsertene som arrangeres online, valgte vi å fremme enkelte artisters konserter på disharmonis Facebook-side. Fredag 13. mars publiserte vi den første online-konserten, som ble holdt av plateaktuelle Karin Park. Samme dag hun skulle fremført på Parkteateret. Herfra fulgte mange konserter.

En blomstring av online-festivaler

Vi har fått alt fra stue og øvingslokale-streams til at konsertlokaler åpner scenene sine og setter sammen egne program. Det aksjoneres for å bevare de mindre utestedene og klubbscenene, hvor folk kan donere (eller handle) for å sikre at stambula består når vi kommer til andre siden av denne merkverdige situasjonen. Vaterland, Kniven, Revolver, Parkteatret, Blå og Aye Aye Club er noen eksempler på utesteder/scener som kan støttes via crowdfunding (link til dette i respektive navn).

Det blir spennende å se hva musikkbransjen tar med seg videre etter denne epoken. Hva det blir til får vi se den dagen alt roer seg, men å få gå på konsert med venner og andre mennesker igjen må jeg si er noe jeg gleder meg veldig til å gjøre igjen.

Nå blomstrer det av online-festivaler på nettet. Først ut var Brakkesyke 2020, som hadde sin første livestream allerede torsdag 12. mars. Deretter fulgte aktørene Koronerulling, punkfestivalen Streamfest 2020, Tou Sessions, Moskus Sessions og Verftet Online Music Festival. Artisten Aurora hadde livestream i forbindelse med festivalen til Verftet på søndag. Der nådde hun over 22 000 mennesker over hele verden, hvis alle disse donerer penger til artisten/prosjektet i tillegg, så er det jo ingen tvil om at det er god fortjeneste her også.

Å få konsertene hjem i sin egen stue har i grunn vært veldig behagelig denne absurde tiden vi gjennomgår. Det blir spennende å se hva musikkbransjen tar med seg videre etter denne epoken. Hva det blir til får vi se den dagen alt roer seg, men å få gå på konsert med venner og andre mennesker igjen må jeg si er noe jeg gleder meg veldig til å gjøre igjen. Frem til da kanskje vi ses på en av de mange online-konserter.

Les oversikten vår over de ulike online-konsertene her.

Ta vare på hverandre!

Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*