2018: Et år i bilder

Foto: Sadan Ekdemir - Slayer @ Oslo Spektrum

Å få bildene til musikkåret 2018 har bydd på flere positive, men også negative opplevelser. For å kunne oppsummere året i bilder må nesten årets mange boikotter også nevnes.

I desember leste du kanskje Arch Enemy-saken, om fotografen som stod opp for seg selv og sitt. En sak som berører den globale musikkpresse, og som får enhver våken person til å se at fotografen ble feilbehandlet.

Les hele saken: How I Got Banned from Photographing the Band Arch Enemy

«En fotojournalists bilde er en like viktig del av et redaksjonelt produkt som en journalistisk tekst, og derfor blir dette en inngripen i vårt arbeid vi ikke kan tolerere», Sitat: Tord Litleskare.

Konsertfotografene møter ofte manglende respekt fra store utenlandske artister. Enten gjennom fotoforbud (hvor redaksjonen får tilbudt bilder tatt av artistens egen tourfotograf), eller sære kontrakter hvor artister og management gjerne krever å godkjenne, eie og/eller bestemme over konsertfotografenes bilder. Sånn som når Artic Monkeys krevde hvor lenge i etterkant bildene kunne brukes under Øyafestivalen 2018.

Kommentaren til sjefredaktør Tord Litleskare i GAFFA , etter at The Killers kjørte fotonekt med begrunnelse om å bruke egen fotograf på Telenor Arena i februar, forklarer det hele veldig godt.

«En fotojournalists bilde er en like viktig del av et redaksjonelt produkt som en journalistisk tekst, og derfor blir dette en inngripen i vårt arbeid vi ikke kan tolerere».

Les hele saken: KOMMENTAR: Derfor dekker ikke GAFFA kveldens The Killers-konsert i Telenor Arena

Boikottåret

Akkurat som resten av musikkpressen (unntatt noen av de største tabloidene) i Norge står vi samlet om boikottingen.

Les også: Ingen Sak Med Fotoforbud

2018 har markert seg som et boikott-år på grunn av økningen av disse forbudene og kontraktene blant større utenlandske artister.

2018 har markert seg som et boikott-år på grunn av økningen av disse forbudene og kontraktene blant større utenlandske artister. Derfor har vi blant annet takket nei til disse konsertene:

The Killers, Gogol Bordello, Roger Hodgson, Ozzy, Eminem, Britney Spears, Offspring, Anastacia, Kendrick Lamar, King Crimson, Lamb of God, Anthrax og Obituary.

Gogol Bordellos kontrakt var nok den mest tullete kontrakten undertegnede personlig har møtt. Musikkpressen møtte den samme kontrakten i 2016 på Sukkerbiten, men klarte da å fjerne den. Noe som ikke lot seg ordnes på Sentrum Scene tidligere i år. Endte med boikott.

Noen ganger oppheves kontrakten, men med nye krav. Sånn som når Megadeths kontrakt ble opphevet i siste liten, men krevde at fotografene bare fikk skyte 30 sekunder på hver av de tre første sangene.

Kontrakten til 30 Seconds To Mars ble også opphevet og tillot deretter fotografene hele konserten i pit. Noe som heller ikke er normalt da fotografene oftest geleides ut av konsertlokalet etter de tre første låtene.

Samarbeid og respekt

I Norge er vi stort sett enig rundt hvordan vi reagerer på å ta i mot forbudene og kontraktene. Men ikke alle er med på denne enigheten. Noen velger til tross for fotoforbudene å sende sine anmeldere, og deretter bruke anmelders mobilbilder. I tillegg ser vi at musikkpresse og fotografer fra utlandet skriver under og godtar. 

Det er ikke så rart at musikere og management holder på forbudene og kontraktene, når de gang på gang får utslag med dekning og signering. 

Musikere har alltid ønsket å verne sitt produkt. Det ønsker også vi. Uten konsertfotografene blir vi ikke det samme. 

Heldigvis har vi noen som standhaftig jobber for saken vår. Live Nation for eksempel. Som når de klarte å heve kontrakten til Slayer og Guns’N Roses. Norge er av de eneste på kula som har fått Guns’N Roses sin fotokontrakt opphevet.

Vi fortsetter jobben mot å snu denne trenden og håper på et positivt 2019.

Her er redaksjonens utvalgte arkivbilder fra året som gikk.

Januar
Foto: Johannes Andersen – Spidergawd @ Røverstaden
Februar
Foto: Johannes Andersen – Alan Walker og Julie Bergan @ Spellemannsprisen 2017
Mars
Foto: Johannes Andersen – Reykjavíkurdætur @ Rockefeller
April
Foto: Sadan Ekdemir – Ane Brun @ Rockefeller
Mai
Foto: Willy Larsen – Metallica @ Telenor Arena

 

 

 

 

 

 

 

  

 

Juni
Foto: Tuva Åserud - Sigrid @ Bergenfest
Foto: Tuva Åserud – Sigrid @ Bergenfest

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Juli
Foto: Johannes Andersen – Broiler @ Stavernfestivalen
August
Foto: Johannes Andersen – Fever Ray @ Øyafestivalen 2018

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
September
Foto: Øivind Svendsen – Bel Canto @ Sentrum Scene

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
Oktober
Foto: Sadan Ekdemir – Electric Moon @ Høstsabbat

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
November
Foto: Sadan Ekdemir – Gåte @ Sentrum Scene

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
Desember
Foto: Johannes Andersen – Tove Styrke @ Parkteateret

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Alle bildene i fotogalleriet er hentet fra disharmonis arkiv og representerer et utvalg av våre fotografers bilder i 2018.