Ingvild Homme – Detta lyset

Foto: Signe Fuglesteg Luksengard
Ingvild Homme er ute med sitt tredje album. Detta lyset er lysere (nemlig!) enn de to forrige utgivelsene hennes, og har blitt ei fin, velprodusert plate som befinner seg i visepop-landskapet.

Vurdering

Ingvild Homme – Detta lyset 4/6Karakter 4
Lysere stemning

Der det første albumet Stemme lengter (2018) var preget av høststemninger, mørke klanger og tunge tanker, har stemningen og tonen i musikken og tekstene til Ingvild Homme lysnet betraktelig. Sånn var det på det forrige albumet Kom nærmere (2021) og enda mer på hennes nye album Detta lyset.

Albumet åpner på usedvanlig vakkert vis med fløytetonene til Håkon Oftung

Albumet åpner på usedvanlig vakkert vis med fløytetonene til Håkon Oftung. Det er kanskje en litt uvanlig åpning på et album med et halvminutts fløytespill, men det fungerer veldig godt som introduksjon til låtuniverset til Homme. Vi slippes ikke brått inn, men mer varsomt. Fløytespillet minner meg om et eller annet jeg hørte i barndommen, noe fra en film eller fra tv. Akkurat dette sier Ingvild Homme at hun har prøvd å formidle: Stemninger fra barndommen.

Intervju med Ingvild Homme

Harmoni

«Jeg vil ikke lodde dypt lengre/Vil ikke uti og kave/jeg vil være her på land/La noen andre smake saltet på bunnen/For første gang.» Dette er de første strofene på åpningslåten «Fast grunn under føttene.» Det tyder på at Ingvild Homme er på et godt sted i livet akkurat nå, at ting er i harmoni rundt henne.

Det tyder på at Ingvild Homme er på et godt sted i livet akkurat nå, at ting er i harmoni rundt henne

Hun lar rett og slett lyset sive inn i livet, men det betyr ikke at det ikke fins spor av ettertenksomhet og vemodighet i musikken og tekstene, absolutt ikke. Det finnes der i stort monn i låter som «Ikke ennå en favn» og «Bror».

Det kanskje sterkeste låta på plata, «Tida er nå», har utgangspunkt i piano, og er vakkert arrangert med den stødige stemmen til Homme oppå. Den etterfølges av den mer spretne singelen «Regnet». På «Si no som hjelper» får hun fin duetthjelp fra Mads With. Ellers på plata får vi innslag av banjo, strykere, pedalsteel og (som før nevnt) fløyte bl.a. Alt i en vellykket setting og under kyndige produsenthender fra Kjetil Steensnæs og Homme sjøl. Hovedbudskapet er «Slipp lyset inn!»

Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*