Tonje Halbjørhus på Lokal Bar i Trondheim

Mobilfoto: Ådne Evjen
Tonje Halbjørhus  er 29 år gammel, er fra Hemsedal og lager musikk som kan plasseres i americana- og folkspekteret. Selv spiller hun gitar og mandolin i tillegg til at hun synger sine egne låter.

Vurdering

Tonje Halbjørhus på Lokal Bar 4/6Karakter 4

På Lokal Bar hadde hun med seg innleid vikar Johannes Brevik på gitar og steelgitar, Arne Steinar Myrvang på trommer og Jan Tore Megård på bass og koring. Bandet gjorde en solid jobb. Spesielt utmerket Megård seg med sprettent basspill. Ellers var vikar Brevik på gitar imponerende godt samstemt med bandet.

En av de første låtene i settet er «Nye folk». Låten handler om tiden etter at Halbjørhus hadde flyttet til Trondheim og prøvde å få nye venner. Etter låten reflekter hun over hvor fort ti år går og at det ikke kjentes så lenge siden hun hadde drømmen om å bli stor artist og selge ut Oslo Spektrum. Dette sier hun med et visst glimt i øyet, før hun og bandet spiller låten «Eit tiår».

Oppvekst i Hemsedal

Tonje Halbjørhus fortsetter med å fortelle litt om oppveksten og forteller lattermildt at «E kjem i fra Hemsedal, det vil si at e ha vukse upp på afterski.» Så synger hun «…omringa tå folk og fjell der ligg ein liten plass», og Hemsedal høres ut som en fin plass å vokse opp på. Det er fint at hun synger på dialekt og det funker riktig bra når hun drar noen toner på munnspillet mellom vokalpartiene.

Så bytter hun ut den sølvfarga Gretsch-en med en USA-importert mandolin: «E tok også med mandolinen, den er veldig grei å ha med.» Som ungjente var hun på en pub i Galway i Irland, der folk satt og spilte irsk folkemusikk. Hun fikk lov til å være med, og hun forteller at det var helt stille i puben da hun begynte å spille mandolin. Låten «Glitra i graset» er laget på mandolin, og et bra tips til publikum for å lære seg å spille på et instrument, er å lage en låt, i følge Halbjørhus.

Country-rock

Noen av låtene er ganske nedpå, mens andre rocker friskt avgårde i countryrock-leie. Halbjørhus utstråler spilleglede og trygghet, og hun har også en låt som handler om å ha – eller få – tro på seg sjøl. Det er låten «At vingene bær». Låten er fra albumet Vega krysses som kom i september i år. Albumet er utgitt på Halbjørhus sitt eget selskap Kveldslys Records. Det er også en låt som heter «Kveldslys», og det er denne hun og bandet spiller til slutt. Det vil si, det blir et ekstranummer i form av «Etter stjernene».

Selv om det er bra lyd og musikerne er dyktige, tar det aldri helt av denne torsdagskvelden (kanskje nettopp fordi det er torsdag), men Halbjørhus og bandet gjør den knappe timen til en koselig stund, og det er fint å se hvor godt hun og bandet trives med å spille for publikum. Liker du americana med islett av folk, ville du nok ha likt deg på konserten. Det så – og hørtes – i hvert fall ut som de som hadde møtt opp likte det de fikk servert.

Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*