Tuvaband på Feminalen i Trondheim

Tuvaband@Feminalen. Foto: Ådne Evjen
Feminalen er en koselig og intim festival i regi av AKKS. Festivalen har holdt det gående siden 2014 og har hovedsakelig kvinnelige artister på plakaten. disharmoni tok seg en tur på Lokal Bar & Scene på festivalens første dag for å sjekke stemningen.

Vurdering

Tuvaband på Feminalen 6/6Karakter 6

Først og fremst er vi her for å se Tuvaband spille. Bandet, som er frontet av Tuva Hellum Marschhäuser, har bak seg to flotte utgivelser i 2023. Det ene er en regulær albumutgivelse, New Orders, og den andre er EP-en A Metaphor for Infinity som er inspirert av boka «The Outlaw Ocean» av den amerikanske reporteren/journalisten Ian Urbina.

Med seg på scenen har Tuva et kanonsterkt lag med musikere som bidrar sterkt til å formidle uttrykket hun ønsker. Det er klangfullt, svevende og ikke minst uttrykksfullt. De fire andre musikerne er Håkon Brunborg Kjenstad på synth, bratsj og kor, Dorothea Økland på bass og kor, Kenneth Ishak på trommer og Linn Frøkedal på gitar og kor.

Tuvaband@Feminalen. Foto: Ådne Evjen
Særpreget stemme

Selv spiller Tuva gitar, synth og synger. Hun har en særpreget stemme som det er lett å bli glad i. Hun får forøvrig god hjelp til vokalbiten fra de andre i bandet.

Bandet starter med låten «Fully Mature Things» fra albumet Growing Pains & Pleasures, og da er publikum straks inne i det spennende musikalske og tekstlige universet til Tuvaband. De fortsetter med en låt fra samme album, «Post Isolation.»

«Hei, vi er Tuvaband fra Norge», sier Tuva. Så følger et knippe låter fra New Orders. Først ut er den aldeles nydelige «Something Good». Lyden er glassklar og samspillet til bandet hun har bak seg er strålende.

Tuvaband@Feminalen. Foto: Ådne Evjen
Karma is a Beach

På låten «Rejuvenate», som får oss til å tenke på Cocteau Twins, kjører bandet sånn midtveis på med røffe gitarer og et tøffere uttrykk. Det kler dem godt.

Gitarist Linn Frøkedal er cool, tøff og spiller gitar med stort alvor. Frøkedal er en erfaren musiker som har spilt i band som Megaphonic Thrift og The Low Frequency in Stereo. For tiden er hun medlem i bandet Misty Coast, som nettopp slapp albumet Nevereverending. Håkon Brunborg Kjenstad henter fram bratsjen sin og gir oss en røff solo i ren John Cale-stil.

En av de aller beste låtene på New Orders er etter min mening «Karma is a Beach». Her får vi strålende koring av Økland og Frøkedal mot slutten av låten. Vakkert! Etter det får vi den nye låten «Seven Ways of Floating», og Tuva antyder at det kommer et nytt album, kanskje allerede i 2024.

Bandet er så ivrige og spillekåte at de går over tida og ikke rekker å spille det de hadde tenkt skulle være den siste låten i settet. Det er alltid et godt tegn, og for de som ikke har hørt Tuvaband live eller på plate er det bare en ting å si: Gjør det!

Flty Brgr Grl og Sløtface

Senere på kvelden spiller Flty Brgr Grl og Sløtface. Førstnevnte med catchy låter og et særpreget visuelt uttrykk. De har til og med laget en julelåt som vi får æren av å høre. Sløtface spiller spretten poppunk som får publikum til å danse. Ellers må vi skryte av lokalene i Lokal bar & Scene i Trondheim. Det er rett og slett et konsertsted av godt kaliber.

Fotogalleri: Ådne Evjen

 

Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*