Julekalender 2018, Luke 17 – Silja Sol

Foto: Gunnbjörg Gunnarsdóttir
Luke 17 åpnes, og avslører Silja Sol! Dagens artistspørsmål kommer fra Ponette.

Til årets julekalender har vi stilt 24 norske artister den samme spørsmålsrekken, samt gitt et felles oppdrag om å lage et spørsmål som ble sendt videre til en annen artist. Artisten som fikk spørsmålet fikk vite hvem som hadde stilt det, mens den som stilte spørsmålet ikke vet hvem som fikk det. Låtene som nevnes finner du i spillelisten på bunnen av saken.

Da hun debuterte i 2014 med artistnavnet Silja Sol, hadde hun tidligere gitt ut en plate under artistnavnet Silja Dyngeland. Plata «På hjertet» ble blant annet nominert til Spellemannsprisen 2014. Hennes nyeste album «Ni Liv» var også nominert, og vant Spellemannsprisen tre år senere, som viste seg å skulle bli svært omdiskutert. Under kan du se musikkvideoen til Ni Liv, tittelsporet fra 2017.

 

Hva fikk deg til å starte med musikk, hvilken låt mener du representerer dette best?

– Jeg er vokst opp i et musikerhjem, så jeg har alltid vært veldig nær musikken. Jeg liker veldig godt muligheten til å skape stemninger og humør gjennom musikk, og å dele det med andre. Låten som gjorde at jeg tenkte at jeg ville skive egne låter og kompe meg selv på gitar var kanskje Eva cassidy sin versjon av Sting sin låt Fields of Gold der hun spiller nydelig gitar og tolker låten veldig fint. Da forstod jeg verdien av å skape noe eget, og tenkte  «jeg vil lære å kompe meg selv og lage egne låter»

Si litt om veien mot din sjangerretning, har du en låt som passer denne beskrivelsen?

– Jeg liker å utforske stemninger og sjangre, så jeg har en del forskjellig i katalogen min. Men Stemning er kanskje en låt som viser litt hvor det hele begynte. Den er ganske nedpå og nær, skrevet på en kassegitar. Det er ofte sånn jeg skriver låter. Ellers har platen min «Ni Liv» beveget seg videre derfra, hvor jeg skriver låter sammen med produsent og medmusiker Fredrik vogsborg. Da har jeg skrevet melodier og tekst oppå instrumentalskisser han har kommet med, og så har vi klippet og limt, og laget låtene ferdig sammen.

Du kommer hjem, har hatt en drittdag, setter deg i sofaen og setter på låta: … 

– How to fight loneliness av Wilco.

Det er juletid og veldig mange har jo en favorittlåt i den anledningen, hva er din?

– Iver Kleive sin versjon av det hev ei rose sprunget fra platen «hyrdenes tilbedelse». Det er vel egentlig ikke en julesang da, men den platen setter vi alltid på når vi spiser julemiddagen i heimen.

Hvilken låt og hvorfor hadde den reddet verden fra en undergang?

– Finn Bikkjen av Casiokids. Fordi den er så søt og rar, og litt trist, og får deg til å tenke litt på hva som faktisk betyr noe.

Har du en favorittlåt utenfor din egen genre, eller på utsiden av egen komfortsone?

– Hmm. Kanskje Der Hölle rache kocht in meinem Herzen fra Tryllefløyten av Mozart. Den er ganske annerledes fra hva jeg skriver selv i alle fall. Digger den arien. Veldig dramatisk!

Hvilken låt ville du hørt på månen? 

– Don’t Panic av Coldplay

Om du kunne velge hvilken som helst artist å synge en duo med, hvilken artist hadde du valgt og hvilken låt skulle dere covret?

– Lars Vaular med Trond Viggo sin låt puss puss så får du en suss.

Spørsmål fra Ponette: «Hvilken låttittel beskriver deg best?»

Jeg ler mye selv også, for det samler folk på en veldig fin måte.


– En låttittel som beskriver meg veldig fint er How to Fight Loneliness av Wilco.
Selve låten er ganske fin, og jeg tror mange kan kjenne seg igjen i frykten for å føle seg ensom. Jeg er veldig glad i å få folk til å le. Jeg ler mye selv også, for det samler folk på en veldig fin måte. Jeg er en ganske tenksom person som kan gå ganske dypt noen ganger, da må jeg minne meg selv på å le litt, smile. Lette litt på trykket. Det hjelper.

 

Siljas spørsmål til annen artist i denne julekalenderen: «Hvilken låt får det til å krible digg i kroppen?»

Hennes svar på eget spørsmål: Radka Toneff med A certain peace.

Hva er årets låt for deg?

– Tror det må bli Aurora sin It Happened Quiet. Den er helt magisk.

Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*